Risotto med räkor

Risotto med räkor

Huvudrätt

  • 4

    Antal personer

  • Dyrt

    Kostnad

  • Mellan

    Svårighetsgrad

  • Förberedelsetid

  • Tillagningstid

Ingredienser

  • 200 g arborio- eller carnaroliris
  • 20 räkor (eller jumboräkor)
  • 50 g parmesan
  • 100 g mascarpone (eller cream cheese)
  • 10 cl torrt vitt vin
  • 5 cl olivolja
  • 1 l räkbuljong (eller grönsaksbuljong)
  • 75 g scharlottenlök
  • Några korianderblad
  • Salt och peppar

Förberedelse

Skala och finhacka scharlottenlökarna. Hacka några korianderblad. Skala räkorna. Skär i 3 bitar (förutom 8 räkor som ska användas för dekorering).

Värm buljongen i en grytkastrull. Hetta upp oljan i wokpannan och bryn räkorna (både de hela räkorna och räkbitarna). Ta upp dem ur pannan.

Lägg ner schalottenlöken. Glasera löken utan att den får för mycket färg. Tillsätt riset. Blanda ordentligt och sautera tills det blivit genomskinligt.

Tillsätt det vita vinet. Blanda genom att skrapa bort vätskan, och reducera. Tillsätt buljongen skopa efter skopa under ständig omröring. När riset är kokt, tillsätter du mascarponen, koriandern och de skurna räkorna.

Blanda. Toppa med riven parmesan. Lägg på de hela räkorna. Täck och låt stå i 3 minuter innan servering.