Med tiden kan färgstark naturlig vätska från livsmedel som morötter och rödbetor lämna fläckar på vätskeuppsamlaren. Detta är normalt. Den kan rengöras med citronjuice direkt efter matlagning.
Ingredienserna har hög densitet och olika tillagningstid: försök utöka tillagningstiden. För många ingredienser tillagas tillsammans: placera de större ingredienserna och ingredienserna med längre tillagningstid i den nedre behållaren. Försök att inte fylla ångbehållarna för mycket. Avkalka apparaten. Skär ingredienserna i mindre bitar.
Maten smakar mycket mer när den tillagas i en ångkokare, därför ska eventuella kryddor användas sparsamt. Om du måste kan du strö kryddorna lätt över maten, eller tillsätta örter i ångvattnet för att ge maten extra smak.
Ja. Du ska aldrig lämna en elektrisk apparat oövervakad när den är i drift. Du måste däremot inte stå och titta på ångkokaren hela tiden. Ställ timern så vet du när maten är färdig att äta. Det finns ingen risk för att maten bränns fast och du behöver inte röra om. Varning: Glöm inte att hälla i vatten i tanken.
Om tillagningstiderna är olika för produkterna i de olika behållarna ska du börja tillaga maten som kräver mest tid i den nedre behållaren och sedan lägga till de övre behållarna under tillagningens gång för att slutföra tillagningscykeln.
Vi rekommenderar att man bara använder konserverade eller förkokta baljväxter och andra bönor i ångkokaren. De ska hällas av och sköljas innan de placeras i ångkokarens korg. De behöver inte blötläggas eller kokas först.
Ja, du kan ångkoka plumpudding i en ångkokare. Det tar lika lång tid som att tillaga den i en kastrull. Kom bara ihåg att hålla koll på vattennivån och fylla på vid behov.
Ja, - om ångkokarens korgar har löstagbara baser kan du ta bort baserna från korgarna 2 och 3 och ångkoka en hel liten kyckling inuti den nedre korgen.
För recept med lång tillagningstid kommer du att behöva fylla på vattenbehållaren under tillagningen. För att fylla på vattenbehållaren bör du använda ugnsvantar för att lyfta på locket och ångkorgen. Lyft och töm försiktigt vatten som har ansamlats i juicebehållaren och fyll sedan på vattenbehållaren med kallt, obehandlat kranvatten.
Tillagningstiden är densamma oavsett om du använder en eller två nivåer. Var noga så att du inte packar maten för tätt på den första nivån för att säkerställa att ångan kan nå den andra nivån.
Rör inte skålarna eller burkarna under matlagning och rör inte ångkokaren när ånga bildas – slå av apparaten först. Flytta den inte när den innehåller varma vätskor eller varm mat. Använd alltid skyddshandskar när du hanterar skålarna eller burkarna efter matlagning.
Testa att tillsätta örter, citron, vitlök, apelsin eller lök direkt i maten. För att ge extra smak på kyckling, kött och fisk som marinerats kan du använda grillsås eller kryddblandningar.
Vissa recept kräver användning av folie för att förhindra kondensering och för att skydda ömtålig mat. Välj folie som är särskilt utformad för matlagning eller som tål att värmas i mikrovågsugn. Undvik aluminiumfolie, eftersom den tenderar att förlänga tillagningstiden.
Ja, det måste avkalkas efter 7 till 10 användningar. Det är enkelt. Fyll bara vattenbehållaren med 1/3 vit vinäger och 2/3 vatten. Låt verka med kallvattnet under en natt. Skölj vattenbehållaren med varmt vatten flera gånger. Använd aldrig slipande rengöringsmedel.
Vi brukar rekommendera att du avkalkar din apparat efter 7-10 användningar för att få effektiv ångkokning och förlänga livslängden på din apparat. Det är enkelt. Fyll bara vattenbehållaren med 1/3 vit vinäger och 2/3 vatten. Låt verka med kallvattnet under en natt. Skölj vattenbehållaren med varmt vatten flera gånger. Använd aldrig slipande rengöringsmedel.
[Kontroll 1] Har du hällt i vattnet på rätt ställe? Häll vattnet i vattenbehållaren med den grå komponenten i mitten (elementet).
[Kontroll 2] Har du hällt i tillräckligt med vatten i behållaren? Om det finns för lite vatten i behållaren kan ingen ånga bildas. Även om du bara ska använda ångkokaren en kort stund ska du se till vattnet når minst över elementet (den grå komponenten), och även om du hällt i tillräckligt med vatten så tar det en stund innan ånga bildas.
[Kontroll 3] Är elementet (den grå komponenten) smutsigt? Om mineraler från vattnet har avlagrats på elementet kan det kanske inte värma upp vattnet ordentligt och ingen ånga kan bildas. Om elementet missfärgas och blir - brunt, svart eller vitt, - eller om ytbeläggningen flagnar, måste du rengöra elementet. Utför en avkalkning.
Denna fungerar som den ska. Turboringen omger elementet så att vattnet inuti värms upp. Den är utformad så att den inte passar precis kant i kant med elementet och vattnet i utrymmet däremellan används för att generera ångan. Se till att turboringen är vänd åt rätt håll, med spåret vänt nedåt.
Om det inte finns tillräckligt med vatten i ångkokaren slutar den att värmas upp. Om du fyller på med vatten till maxnivån startas tillagningsprogrammet igen automatiskt. Använd handskar och se till att du inte vidrör de heta ytorna eller maten som tillagas när du fyller på med vatten.
Skålarna är utrustade med löstagbara galler, förutom droppbrickan som alltid måste ha sina galler. Genom att ta bort gallren utökar du tillagningszonen för tillagning av stora livsmedel (hel kyckling, kronärtskocka, hummer, blomkål, broccoli etc.). Gör enligt följande för att positionera gallren: • Håll gallret åt rätt håll (med klämman vänd nedåt). • Lägg gallret i skålen. • Tryck på klämzonen för att sätta fast gallret. För att ta bort gallret trycker du ovanpå det.
När du har följt instruktionerna i användarhandboken för hur man startar apparaten ska du kontrollera att eluttaget fungerar genom att ansluta en annan apparat. Om den fortfarande inte fungerar ska du inte försöka ta isär eller reparera apparaten själv, utan ta den till en auktoriserad serviceverkstad.
Om en varning om låg vattennivå har aktiverats på enheten måste du trycka på strömknappen två gånger för att stänga av den. Koppla aldrig bort ångkokaren från nätströmmen utan att stänga av den först.
Under varmhållning är inga åtgärder möjliga, det enda du kan göra är att stänga av ångkokaren. Därför ska du avsluta varmhållningen och programmera om enheten.
Ångkokaren tillagar inte maten under tryck, i stället använder den omgivningstrycket. Ångan i ångkokaren har uppnått vattnets koktemperatur, alltså ungefär 100 °C.
För de flesta recept sker tillagningen med locket stängt, eller med bakplåtspapper över behållarna, men detta är något som ska kontrolleras varje gång.
Töm min kundvagn
Vill du verkligen ta bort alla produkter från kundvagnen?
delivery.information.popup.title
delivery.information.popup.text1
shipping.logistician.extlog
shipping.logistician.saplog
delivery.information.popup.text2
Rekomenderat pris
Detta pris är ett retail pris rekomenderat av Tefal till retailers