Användarmanual och vanliga frågor SECURE 5 NEO INOX 8L

Stora rektangulära öppningshandtag för enkel användning.
Tryckkokaren Secure 5 NEO V2 8 L har en design som gör den enkel att använda och ger större säkerhet för kontrollerad matlagning.
Skålen kan diskas i maskin, vilket innebär enkel rengöring. 
Den har 5 säkerhetsfunktioner, varav 3 som skyddar den mot för högt tryck.

Produktkod : P2534438

Frågor och svar
Appen är inte längre kompatibel på Android-enheter med version 4.4.4 eller tidigare på grund av förbättrad datasäkerhet.

Vi rekommenderar att du så långt det är möjligt uppdaterar enheten till en senare Android-version eller använder en annan kompatibel enhet.

Uppdateringar innebär inte enbart en bättre upplevelse med nya funktioner och kompatibilitet med den senaste tekniken, utan skyddar dig också mot eventuella säkerhetsbrister som har åtgärdats i de senare versionerna.
Tryckkokaren kan öppnas när den har svalnat och när det inre trycket har sjunkit (när låsindikatorstiftet eller tryckindikatorn (beroende på modell) har gått ned helt).
Ja, du kan använda tryckkokaren för att laga ångkokt mat. Det är en metod som fungerar utmärkt för att tillaga exempelvis grönsaker, eftersom den bevarar vitaminer och näringsämnen.
- Använd som mest 750 ml (6 glas) vätska.
- Använd en ångkorg och placera den i stället eller häng den i stekpannans fästen (beroende på modell) och se till att maten inte sänks ned i vattnet.
Du ska inte förvara mat i tryckkokaren före eller efter matlagningen. Förvara den förberedda maten i kylskåpet i en sluten behållare.
Kontrollera följande:
• Tillagningstiden.
• Om värmekällan är tillräckligt varm för att nå arbetstrycket.
• Att tryckregulatorventilen är i rätt läge.
• Vätskemängden.
Tryckkokning kan gå upp till tre gånger snabbare än tillagning i en vanlig kastrull. Börja med recepten i kokboken/instruktionsboken som medföljde tryckkokaren. När du lärt dig principerna kan du tillämpa dem på andra recept. Se till att ha i minst 250 ml (2 glas) vätska.
Det finns två metoder för detta:
Långsamt utsläpp - Vrid den programmerbara valknappen till ångpositionen. Detta används för grytor, grönsaker, kött- och fiskrätter.
Snabbt utsläpp - Placera tryckkokaren under vattenkranen och spola kallt vatten på lockets metalldel. Detta används för vätskebaserade rätter såsom soppa, ris, pasta, mjölkpudding, vaniljkräm, tårt- och puddingblandningar, recept som innehåller ris eller pasta och recept med högt vätskeinnehåll, för att undvika att vätskan sprutas ut ur ångventilen tillsammans med ångan när du tömmer tryckregulatorventilen.

När tryckindikatorn är nere har allt tryck frigjorts.
Använd alltid minst 250 ml vätska.
Använd lämpliga värmekällor. Se bruksanvisningen för värmekällornas lämplighet. Modeller med vår exklusiva Diffusal-bas fungerar extremt bra på alla typer av matlagningsytor, inklusive induktionshällar. Använd en spishäll med en diameter som motsvarar eller är mindre än diametern på tryckkokarens bas.
• Tryckkokaren är överfull.
• Värmen är för hög.
• Tryckregulatorn, låsindikatorstiftet eller någon säkerhetsanordning blockeras på grund av bristande underhåll och förhindrar normal funktion.
Innan du öppnar tryckkokaren måste du släppa ut all ånga och kontrollera att låsindikatorstiftet är i det nedre läget. Om du är säker på att all ånga har släppts ut ska du skaka produkten och se om låsindikatorstiftet eller tryckindikatorn (beroende på modell) åker ned. Om det inte gör det ska du hålla vattenkokaren under rinnande kallt vatten och sedan försöka öppna den igen.
Du kan använda tryckkokaren som en stor kastrull eller gryta. För detta ändamål kan du köpa ett glaslock till tryckkokaren.
Du kan tillaga i stort sett allting i en tryckkokare: Du kan tillaga soppa, kött, fisk och grönsaker samt goda efterrätter. Recept finns i tryckkokarens receptbok eller på webbplatsen.
• Stäng av värmekällan.
• Låt tryckkokaren svalna.
• Efter att ha öppnat tryckkokaren ska du kontrollera att all ånga har släppts ut och att låsindikatorn är i korrekt position (beroende på modell).
• Kontrollera och rengör alla delar och kontrollera packningens skick.
Om problemet kvarstår ska du ta tryckkokaren (alla delar av den) till ett rekommenderat servicecenter.
De flesta tryckkokare har inställningen 1 för grönsaker och inställningen 2 för kött och fryst mat.
Tillagningen börjar när tryckregulatorventilen släpper ut ånga i jämn takt och avger ett regelbundet väsande ljud. När detta sker ska du vrida ner värmen och beräkna tillagningstiden enligt receptet. Med en Nutricook avges en andra ljudsignal för att indikera att du ska sänka värmen för en sista tillagningsfas med mindre ånga.
Det tar längre tid för trycket att bildas, men tillagningstiden blir densamma (när ventilen aktiverats).
Korgen är obligatorisk vid ångkokning. För vanlig kokning kan du välja om du vill använda den eller inte.
För tillagning direkt i kastrullen ska du alltid hälla i minimimängden vätska eller minst motsvarande två glas (25 cl).
För ångkokning ska du hälla i 75 cl vatten i behållaren.
Maximal mängd: fyll inte tryckkokaren till mer än 2/3 av kastrullens höjd.
Varning: om tryckkokaren värms upp utan någon vätska inuti måste du lämna in den till ett auktoriserat servicecenter.
Vid tillagning av stora köttstycken och livsmedel med skinn (hela korvar, tunga, fågel o.s.v.) rekommenderar vi att du pickar livsmedlet med en kniv eller gaffel. De kan innehålla kokande vätska under tillagningen som ger upphov till stänk.
Det är viktigt att se till att ett auktoriserat servicecenter kontrollerar tryckkokaren efter 10 års användning.

DISKA GRYTAN:
• Diska grytan och tätningen med vatten och diskmedel efter varje användning. Använd inte blekmedel eller rengöringsmedel med klor.


DISKA LOCKET (*beroende på tryckkokare):
• Diska locket och tätningen separat med en svamp och diskmedel.
• Torka dem och sätt tillbaka tätningen i locket.
Akta: Låt aldrig timern hamna under vatten, om du har en sådan.


DISKA LOCKET OCH MODULEN* (*beroende på tryckkokare):
• Vi rekommenderar att styrmodulen tas bort och diskas efter varje användning.
• Vänd på locket och använd ett mynt för att lossa modulens fästmutter.
• Diska modulen och locket med en svamp och diskmedel.
Akta: Låt aldrig timern hamna under vatten.
• Sätt tillbaka modulen på locket. Se till att lägesbrytaren är inställd på bilden ”öppna tryckkokare” och att käftarna är tryckta mot locket. Vänd på enheten och dra åt muttern.


DISKMASKIN:
Vilka delar som kan diskas i maskin varierar mellan olika modeller.
På en del modeller kan endast grytan diskas i maskin.
På andra modeller kan endast grytan och locket (utan modulen) diskas i maskin.
På modellen ClipsoMinut' Duo kan inga delar diskas i maskin.
Obs! Ingen tätning, timer eller modul kan diskas i maskin.


KONTROLLERA SÄKERHETSENHETERNA:
1) Om du har en produkt med en borttagbar modul:
När du rengör modulen kan du passa på att kontrollera att det inte finns några hinder i säkerhetsenheterna.
• Utlopp för ånga: Kontrollera mot en ljuskälla att det inte finns hinder i utloppet. Rengör under rinnande vatten om något hinder finns.
• Kontrollera att driftventilen går att röra genom att välja bilden ”grönsaker” och trycka på den.
• Säkerhetsventil: Tryck hårt med en bomullstops på rörets mittdel, som måste vara rörlig.
• Tätningen: Efter varje tillagning rengör du tätningen och skåran med en svamp och diskmedel. Sätt tillbaka den ordentligt i skåran.

2) För andra produkter:
• Driftventil: Ta bort ventilen och rengör den under rinnande vatten.
• Utlopp för ånga: Kontrollera mot en ljuskälla att det inte finns hinder i röret. Rengör under rinnande vatten om något hinder finns.
• Säkerhetsventil: Tryck lätt på ventilen, som ska gå lätt att förflytta.
• Tätningen: Efter varje tillagning rengör du tätningen med en svamp och diskmedel. Sätt tillbaka den ordentligt i skåran.
Om du har en vanlig tryckkokare rengör du försiktigt den synliga delen av tätningen och grytans kant.
För aluminiummodeller ska du upprepa proceduren med bikarbonat som användes första gången tryckkokaren skulle användas (se bruksanvisningen). För modeller i rostfritt stål ska du rengöra tryckkokaren med en skurdyna och ett rengöringsmedel särskilt anpassat för rostfritt stål. Använd aldrig blekmedel.
Packningen ska bytas ut varje år. Om tryckkokaren inte når rätt tryck och ånga läcker ut runt locket ska du kontrollera att packningen är korrekt placerad.

Byta packning på klämmodeller (tryckkokare Authentique eller Actua):
Ta bort den gamla packningen och se till att tätningshuset är rent. Montera den nya packningen genom att trycka in den med hjälp av fingrarna. Använd inga andra föremål, då detta kan orsaka skada på packningen.


Byta packning på andra modeller:
Ta bort den gamla packningen och ersätt den med en ny.

Vänd på locket över kastrullen. Fäll ned handtagen, om det är möjligt på din modell.
Ja, efter varje gång du använt tryckkokaren rekommenderar vi att du rengör packningen med en svamp och lite diskmedel, plus dess hållare på modeller med löstagbar packning.
När du sätter tillbaka löstagbara packningar ska du se till att du sätter sidan med texten ”lid side” mot locket.
Eftersom timern inte är vattentät får den aldrig diskas i diskmaskin eller rengöras under rinnande vatten.
Använd aldrig några lösningsmedel.
Använd bara en torr trasa.
Kontrollera att ventilerna är fria från hinder innan all användning. Se illustrationerna som motsvarar din modell av tryckkokare för att utföra kontrollen.
• Se till att lägesbrytaren är inställd på bilden ”öppna tryckkokare”.
• Kontrollera att tätningen sitter ordentligt på plats.
• Om du öppnar/stänger tryckkokaren under tillagning ska du trycka lätt mitt på locket för att stänga det.
• Endast för tryckkokare av modellen ClipsoMinut'®: ta bort tätningen från locket och skölj den under vatten. Sätt tillbaka den i locket utan att torka av den.
Efter 10 års användning förtjänar din tryckkokare lite uppmärksamhet: Låt besiktiga den på ett godkänt servicecenter.
Det går att snurra locket tills tryckkokaren utsätts för tryck. Det är inget fel.
Dessa är Torx-skruvar. De har ett spår och kan användas med en spårmejsel. Så när ett handtag börjar sitta löst eller om handtaget måste bytas ut kan du använda en spårmejsel för att dra åt skruvarna. Torx-skruvmejslar går att köpa i de flesta byggvarubutiker.
Kontrollera att handtaget inte har böjts, spruckit eller skadats på annat sätt. Om du inte hittar några skador ska du dra åt skruvarna med hjälp av en spårmejsel. Om du hittar skador måste du byta ut handtaget.
När livsmedel innehåller både protein och kolhydrater, som till exempel ris, tillagas i hög temperatur, separeras aminosyrorna och sockret, vilket gör att riset blir gråaktigt. Det påverkar inte smaken och riset är helt ofarligt att äta.
Fläckar och märken är mineralavlagringar på kastrullens yta som uppstår naturligt i vatten, till exempel kalcium, kiser, magnesium och järn. Det är inget du behöver oroa dig för.
Kontrollera följande:
• Sänkte du värmen när ångventilen började släppa ut ånga regelbundet och avgav ett visslande ljud?
• Släppte du ut ångan när tillagningstiden var slut?
Om du låter ångkokaren släppa ut ånga på egen hand utan någon dekompression fortsätter maten att tillagas eftersom apparaten fortfarande är trycksatt.
När tillagningstiden är slut ska du stänga av värmen och släppa ut ångan.
Tillagningstiden beror på mängden mat och din personliga smak.
Det här är normalt under de första minuterna.

Kontrollera följande:
• Värmekällan är tillräckligt stark. Öka om den inte är det.
• Det finns tillräckligt med vätska i behållaren.
• Driftventilen är inställd på 1/2-bilderna eller ingrediensbilderna.
• Tryckkokaren är ordentligt stängd.
• Det finns inga skador på tätningen eller skålens kant.
• Tätningen är korrekt placerad i locket.

Om problemet kvarstår:
• Stäng av värmekällan.
• Flytta lägesbrytaren till bilden som visar att ånga släpps ut.

• Vänta tills tryckindikatorn minskar.
• Öppna tryckkokaren.
• Rengör driftventilen och ångutloppsröret.
Växla gradvis över från tryckkokningsläge till frigöringsläge. Om det fortfarande sprutar ut ånga (händer ofta med vissa typer av livsmedel, till exempel bönor) växlar du tillbaka till matlagningsläget och frigör snabbt locket under kallt vatten.
Placera lägesbrytaren på en av tillagningssymbolerna som motsvarar din tryckkokare.

• För tryckkokare med 1 trycknivå, inklusive ClipsoMinut'®, ser du till att ställa in brytaren på nästa läge:


• För tryckkokare med 2 trycknivåer, inklusive Clipso® + Precision, ser du till att ställa in brytaren på något av följande lägen:
Grönsaker
Kött


• För tryckkokare med 4 trycknivåer, inklusive Nutricook®, ser du till att ställa in brytaren på något av följande lägen:
Grönsaker
Stärkelserik mat
Kött
Fisk och skaldjur


Kontakta ett auktoriserat servicecenter för kontroll om problemet kvarstår.
• Fyll tryckkokaren: minst 250 ml vätska, som mest 2/3 av tryckkokarens höjd eller ännu mindre (beroende på typ av mat och recept).
• Stäng tryckkokaren: alla våra tryckkokare är utformade så att de måste stängas ordentligt för att ett tryck ska kunna byggas upp.
• Tillagning: tryckkokaren måste placeras på en värmekälla inställd på högsta möjliga värme. Den når sedan, inom några minuter, en temperatur på över 100 °C (110 °C till 120 °C beroende på typ av tryckkokare eller tryckregulatorventilens placering). Tryckregulatorventilen gör det möjligt för ånga att släppas ut: värmen ska sedan sänkas och tillagningstiden beräknas. Detta möjliggör energibesparingar på upp till 70 % jämfört med traditionell tillagning i vatten.
• Efter tillagning, dekompression: när tillagningstiden är slut måste värmekällan stängas av och all ånga måste släppas ut genom att öppna tryckregulatorventilen. Tryckkokaren kan nu öppnas. Du kan påskynda utsläppet av ånga från tryckkokaren genom att hålla den under rinnande kallt vatten.
Om ånga läcker ut runt locket ska du kontrollera följande:
• Att locket är ordentligt stängt och att tätningen är rätt placerad inuti locket.
• Är tätningen smutsig? Om den är det ska du rengöra den.
• Att packningen är i gott skick. - Glöm inte att byta ut den en gång om året.
• Går tätningen fortfarande att använda?
• Är åtdragningsmekanismen tillräckligt åtdragen på Authentique-modeller?
• Är höljet skadat eller buckligt?
• Är locket, säkerhetsventilen och tryckregulatorn rena?
• Kontrollera att kanten på tryckkokaren inte är skadad.
Tryckkokaren har flera system som garanterar 100 % säker användning.
• Säkert stängningssystem (beroende på modell): Tryckkokaren är utrustad med ett säkerhetssystem som förhindrar att trycket höjs om locket inte är ordentligt stängt. Om locket inte sitter ordentligt förhindrar säkerhetssystemet att låsindikatorstiftet åker upp och därmed att tryck bildas.
• Säkert öppningssystem (beroende på modell): Om tryckkokaren är trycksatt skjuts låsindikatorstiftet upp och förhindrar att tryckkokaren kan öppnas. För att stiftet ska kunna åka ner måste du släppa ut trycket och först då är det möjligt att öppna tryckkokaren. Kontrollera låsindikatorstiftets eller tryckindikatorns läge (beroende på modell). Det måste vara i det nedre läget för att öppnas.
• Säkerhet vid övertryck: om ångutloppet blockeras under matlagning aktiveras säkerhetssystemen som skyddar mot övertryck:
1) Första steget: säkerhetsventilen släpper ut trycket.
2) Andra steget: packningen gör att trycket släpps ut mellan locket och pannan.
3) Tredje steget (beroende på modell): låsindikatorstiftet åker upp över handtaget så att trycket släpps ut vertikalt. För att öppna tryckkokaren, efter att den svalnat helt, måste låsindikatorstiftet placeras i rätt läge.
Lämna in den till ett auktoriserat servicecenter för kontroll.
Tryckkokare som används på en spishäll når temperaturer på ca 118 °C när reglaget är inställt på kycklingsymbolen och ca 111 °C när reglaget är inställt på grönsakssymbolen.
Tryckkokare tillagar maten i 13 lb/psi - 0,9 bar för kött och 8 lb/psi - 0,55 bar för grönsaker
Bara utan locket, i synnerhet om du vill bryna maten först.
Tillagningen börjar när tryckregulatorventilen släpper ut ånga i jämn takt och avger ett regelbundet väsande ljud. När det sker ska du vrida ner värmen och beräkna tillagningstiden som anges i receptet.
Vänd locket upp och ned ovanpå behållaren. På så sätt håller korgen längre.
• Kontrollera att du har minst 250 ml vätska i behållaren.
• Kontrollera att packningen är korrekt placerad. Vissa modeller har ett stift på insidan av locket som passar in i hålet på packningen. Om stiftet inte placeras i hålet ordentligt påverkas trycket.
• Packningen kanske är smutsig, eller så har den missformats och måste bytas ut. Packningar ska bytas ut varje år.
• Kontrollera att regulatorventilen inte har blockerats med matrester.
• Kontrollera att kanten på behållaren är i gott skick och att behållaren inte har blivit skev.
• Regulatorventilen är inte korrekt placerad eller så står regulatorn inte på position 1 eller 2 (beroende på modell). Se bruksanvisningen för specifika instruktioner för varje modell.
• Värmen är för låg. Använd alltid hög värme för att få upp trycket i ångkokaren. När du har gjort det, och det kommer mycket ånga från ångkokaren, kan du sänka värmen för att skapa ett jämnt flöde av ånga och börja beräkna tiden för receptet. Alla recept kräver att värmekällan sänks när rätt tryck har byggts upp.
• Låsindikatorn har fastnat. Detta är ett låsindikatorstift, eller en tryckindikator (beroende på modell), som åker upp när trycket byggs upp inuti ångkokaren och åker ned när trycket frigörs. Om det inte åker upp kan det behöva rengöras. Se bruksanvisningen för specifika instruktion för just din modell.
• Kontrollera att locket sitter ordentligt.
Det används vid transport för att förhindra att packningen fastnar i locket. Det är ofarligt, men om du är orolig kan du tvätta bort det före användning.
Tryckkokaren är utformad för att hålla och för att kunna anpassas efter växande familjer.
Här följer rekommenderad kapacitet i liter:
• för 1 till 4 personer: 3 till 4,5 liter
• för 4 till 6 personer: 6 liter
• för 6 till 8 personer: 7,5 till 8 liter
• för 7 till 10 personer: 10 liter
Det beror på att tryckkokning går mycket snabbare än traditionell matlagning.
Tillagningstiderna måste därför följas noggrant för bra resultat.
Vissa modeller har specifika program för kött eller grönsaker, utformade för optimal tillagning.
Med tryckkokaren kan du koka (maten sänks ned i vatten med eller utan korgen) eller ånga (mat placeras i korgen ovanför vattenmarkeringen).
Den kan också användas för att sjuda eller sautera före tryckkokning, eller till och med för långkok med lock men utan tryckhöjning.
Nej, timern är endast utformad för ett syfte.
Den reglerar de två tillagningsstadierna, tryckkokning och försiktig kokning. Den måste därför sitta på avsedd plats på locket.
Ja. Om den används utan vätska går den sönder.
Nej, vi avråder bestämt från att du använder tryckkokaren för fritering eftersom den skulle kunna skadas.
Tänk på att inte ha tryckkokaren i ugnen. Garantin gäller inte om denna instruktion inte följs.
Se avsnittet ”Tillbehör” på webbplatsen för att enkelt hitta allt du behöver för din produkt.
Mer detaljerad information finns under avsnittet Garanti på webbplatsen.
Tillbehör