TEFAL CLIPSOMINUT' EASY

CLIPSOMINUT' EASY Enkel att öppna med en hand.

Laga massor av rätter snabbt och lätt

ClipsoMinut'® Easy, tryckkokaren i rostfritt stål som kan tillaga maten upp till dubbel så snabbt.* Stor nog för en hel familj men utan att vara tung att lyfta, perfekt för snabb tillagning av utsökta måltider.

Från kött och fisk till grönsaker och även efterrätter, ClipsoMinut'®

Easy tryckkokare fixar allt, upp till dubbelt så snabbt*.

  • Tillverkad i rostfritt stål för lång hållbarhet, och med 10 års garanti på kokkärlet, samt 30 % lättare än en konventionell tryckkokare.
  • Perfekt för hela familjen.
  • Öppnas och stängs enkelt med en hand.
Nödvändigheter
  • Enkel enhandsöppning.

    Öppna och stäng din tryckkokare på lättast möjliga sätt, med bara en hand. 

  • 5-SÄKERHETSSYSTEM

    5-Säkerhetssystem för extremt säker tryckkokning.

  • VITAMINBEVARANDE

    Upp till +80 % bevarad C-vitamin.*

    *med ClipsoMinut vs. kokning av broccoli i en Tefal®-gryta

  • LÄTTANVÄND

    Öppna och stäng din tryckkokare på lättast möjliga sätt, med bara en hand.

  • PRAKTISK

    30 % lättare än Clipso®+ med liknande kapacitet.

  • SNABB

     

    Lagar maten upp till dubbel så snabbt*.

     

    *Jämfört med tillagningstiden i en Tefal®-gryta.

     

  • GARANTERAD LÅNG HÅLLBARHET

    Tryckkokaren i rostfritt stål har 10 års garanti.

Tillbehör
Egenskaper – jämförelse
Öppnings-/stängningssystem Arch-system  
Nutricook-system  
One-handed opening    
   
Grytmaterial Rostfritt stål  
Rostfritt stål  
Värmekälla INDUKTION - GAS -EL - KERAMIK - HALOGEN  
INDUKTION - GAS -EL - KERAMIK - HALOGEN  
Invändig beläggning/finish BORSTAT ROSTFRITT STÅL  
BORSTAT ROSTFRITT STÅL  
Utvändig beläggning/finish SPEGEL POLERAT ROSTFRITT STÅL  
SPEGEL POLERAT ROSTFRITT STÅL  
Smart timer    
   
Receptbok    
   
Grytans handtagstyp Fast  
Fast  
Ångkorg    
   
Extralock NEJ  
NEJ  
Ångutmatningssystem Kontrollerad  
Soft  
Tryckindikator    
   
Diskmaskinssäker    
   
Dishwasher safe details Except gasket and valve  
Except gasket, control module and timer  
Number of cooking programs 1  
4  

Frågor och svar
Tryckkokaren kan öppnas när den har svalnat och när det inre trycket har sjunkit (när låsindikatorstiftet eller tryckindikatorn (beroende på modell) har gått ned helt).
Ja, du kan använda tryckkokaren för att laga ångkokt mat. Det är en metod som fungerar utmärkt för att tillaga exempelvis grönsaker, eftersom den bevarar vitaminer och näringsämnen.
- Använd som mest 750 ml (6 glas) vätska.
- Använd en ångkorg och placera den i stället eller häng den i stekpannans fästen (beroende på modell) och se till att maten inte sänks ned i vattnet.
Du ska inte förvara mat i tryckkokaren före eller efter matlagningen. Förvara den förberedda maten i kylskåpet i en sluten behållare.
Kontrollera följande:
• Tillagningstiden.
• Om värmekällan är tillräckligt varm för att nå arbetstrycket.
• Att tryckregulatorventilen är i rätt läge.
• Vätskemängden.
Tryckkokning kan gå upp till tre gånger snabbare än tillagning i en vanlig kastrull. Börja med recepten i kokboken/instruktionsboken som medföljde tryckkokaren. När du lärt dig principerna kan du tillämpa dem på andra recept. Se till att ha i minst 250 ml (2 glas) vätska.
Det finns två metoder för detta:
Långsamt utsläpp - Vrid den programmerbara valknappen till ångpositionen. Detta används för grytor, grönsaker, kött- och fiskrätter.
Snabbt utsläpp - Placera tryckkokaren under vattenkranen och spola kallt vatten på lockets metalldel. Detta används för vätskebaserade rätter såsom soppa, ris, pasta, mjölkpudding, vaniljkräm, tårt- och puddingblandningar, recept som innehåller ris eller pasta och recept med högt vätskeinnehåll, för att undvika att vätskan sprutas ut ur ångventilen tillsammans med ångan när du tömmer tryckregulatorventilen.

När tryckindikatorn är nere har allt tryck frigjorts.
Använd alltid minst 250 ml vätska.
Under de första fem minuterna är det normalt att inget trycks byggs upp. Tryckkokarens temperatur håller på att höjas. Men om den fortfarande inte har byggt upp något tryck efter de första fem till tio minuterna ska du kontrollera följande:
• Att värmekällan är inställd på högsta möjliga värme.
• Att locket är ordentligt stängt.
• Att packningen är korrekt placerad och att den inte är smutsig eller skev.
• Att det finns tillräckligt med vatten i tanken: 250 ml (2 glas) som minst.
• Att tryckbrytaren är korrekt inställd (beroende på modell).
• Att låsindikatorn eller tryckindikatorn inte är blockerad (beroende på modell).
Du ska alltid läsa tryckkokarens bruksanvisning.
Använd lämpliga värmekällor. Se bruksanvisningen för värmekällornas lämplighet. Modeller med vår exklusiva Diffusal-bas fungerar extremt bra på alla typer av matlagningsytor, inklusive induktionshällar. Använd en spishäll med en diameter som motsvarar eller är mindre än diametern på tryckkokarens bas.
• Tryckkokaren är överfull.
• Värmen är för hög.
• Tryckregulatorn, låsindikatorstiftet eller någon säkerhetsanordning blockeras på grund av bristande underhåll och förhindrar normal funktion.
Innan du öppnar tryckkokaren måste du släppa ut all ånga och kontrollera att låsindikatorstiftet är i det nedre läget. Om du är säker på att all ånga har släppts ut ska du skaka produkten och se om låsindikatorstiftet eller tryckindikatorn (beroende på modell) åker ned. Om det inte gör det ska du hålla vattenkokaren under rinnande kallt vatten och sedan försöka öppna den igen.
Du kan använda tryckkokaren som en stor kastrull eller gryta. För detta ändamål kan du köpa ett glaslock till tryckkokaren.
Du kan tillaga i stort sett allting i en tryckkokare: Du kan tillaga soppa, kött, fisk och grönsaker samt goda efterrätter. Recept finns i tryckkokarens receptbok eller på webbplatsen.
• Stäng av värmekällan.
• Låt tryckkokaren svalna.
• Efter att ha öppnat tryckkokaren ska du kontrollera att all ånga har släppts ut och att låsindikatorn är i korrekt position (beroende på modell).
• Kontrollera och rengör alla delar och kontrollera packningens skick.
Om problemet kvarstår ska du ta tryckkokaren (alla delar av den) till ett rekommenderat servicecenter.
De flesta tryckkokare har inställningen 1 för grönsaker och inställningen 2 för kött och fryst mat.
Tillagningen börjar när tryckregulatorventilen släpper ut ånga i jämn takt och avger ett regelbundet väsande ljud. När detta sker ska du vrida ner värmen och beräkna tillagningstiden enligt receptet. Med en Nutricook avges en andra ljudsignal för att indikera att du ska sänka värmen för en sista tillagningsfas med mindre ånga.
Det tar längre tid för trycket att bildas, men tillagningstiden blir densamma (när ventilen aktiverats).
Korgen är obligatorisk vid ångkokning. För vanlig kokning kan du välja om du vill använda den eller inte.
För tillagning direkt i kastrullen ska du alltid hälla i minimimängden vätska eller minst motsvarande två glas (25 cl).
För ångkokning ska du hälla i 75 cl vatten i behållaren.
Maximal mängd: fyll inte tryckkokaren till mer än 2/3 av kastrullens höjd.
Varning: om tryckkokaren värms upp utan någon vätska inuti måste du lämna in den till ett auktoriserat servicecenter.
Det räcker att använda ljummet vatten och diskmedel för att rengöra alla komponenter. Kastrullen i rostfritt stål kan diskas i diskmaskin. Packningen, tryckregulatorventilen och säkerhetsanordningarna ska rengöras och kontrolleras separat efter varje användning för att säkerställa att tryckkokaren fungerar på ett säkert sätt nästa gång den används. Locket kan också diskas i diskmaskin när kontrollpanelen och packningen har tagits bort (beroende på modell). Tryckkokare av aluminium får inte diskas i diskmaskin.
För aluminiummodeller ska du upprepa proceduren med bikarbonat som användes första gången tryckkokaren skulle användas (se bruksanvisningen). För modeller i rostfritt stål ska du rengöra tryckkokaren med en skurdyna och ett rengöringsmedel särskilt anpassat för rostfritt stål. Använd aldrig blekmedel.
Packningen ska bytas ut varje år. Om tryckkokaren inte når rätt tryck och ånga läcker ut runt locket ska du kontrollera att packningen är korrekt placerad.
• Byta packning på klämmodeller (tryckkokare Authentique eller Actua):
Ta bort den gamla packningen och se till att tätningshuset är rent. Montera den nya packningen genom att trycka in den med hjälp av fingrarna. Använd inga andra föremål, då detta kan orsaka skada på packningen.

• Byta packning på andra modeller:
Ta bort den gamla packningen och ersätt den med en ny.
189-1
189-2
Vänd på locket över kastrullen. Fäll ned handtagen, om det är möjligt på din modell.
Ja, efter varje gång du använt tryckkokaren rekommenderar vi att du rengör packningen med en svamp och lite diskmedel, plus dess hållare på modeller med löstagbar packning.
När du sätter tillbaka löstagbara packningar ska du se till att du sätter sidan med texten ”lid side” mot locket.
Eftersom timern inte är vattentät får den aldrig diskas i diskmaskin eller rengöras under rinnande vatten.
Använd aldrig några lösningsmedel.
Använd bara en torr trasa.
Kontrollera att packningen sitter korrekt monterad inuti locket.
Se till att säkerhetsstiftet eller tryckindikatorn är i rätt läge. Ta bort och byt ut delarna om det behövs.
Det går att snurra locket tills tryckkokaren utsätts för tryck. Det är inget fel.
Dessa är Torx-skruvar. De har ett spår och kan användas med en spårmejsel. Så när ett handtag börjar sitta löst eller om handtaget måste bytas ut kan du använda en spårmejsel för att dra åt skruvarna. Torx-skruvmejslar går att köpa i de flesta byggvarubutiker.
Kontrollera att handtaget inte har böjts, spruckit eller skadats på annat sätt. Om du inte hittar några skador ska du dra åt skruvarna med hjälp av en spårmejsel. Om du hittar skador måste du byta ut handtaget.
När livsmedel innehåller både protein och kolhydrater, som till exempel ris, tillagas i hög temperatur, separeras aminosyrorna och sockret, vilket gör att riset blir gråaktigt. Det påverkar inte smaken och riset är helt ofarligt att äta.
Fläckar och märken är mineralavlagringar på kastrullens yta som uppstår naturligt i vatten, till exempel kalcium, kiser, magnesium och järn. Det är inget du behöver oroa dig för.
Kontrollera följande:
• Sänkte du värmen när ångventilen började släppa ut ånga regelbundet och avgav ett visslande ljud?
• Släppte du ut ångan när tillagningstiden var slut?
Om du låter ångkokaren släppa ut ånga på egen hand utan någon dekompression fortsätter maten att tillagas eftersom apparaten fortfarande är trycksatt.
När tillagningstiden är slut ska du stänga av värmen och släppa ut ångan.
Tillagningstiden beror på mängden mat och din personliga smak.
Detta är normalt under de första minuterna.
Om det fortsätter ska du välja programmet för ångutsläpp och vänta till tryckindikatorn åker ned innan du öppnar tryckkokaren.
Rengör ventilen och ångutloppet under vattenkranen och kontrollera att klaffen på ventilen rör på sig.
• Fyll tryckkokaren: minst 250 ml vätska, som mest 2/3 av tryckkokarens höjd eller ännu mindre (beroende på typ av mat och recept).
• Stäng tryckkokaren: alla våra tryckkokare är utformade så att de måste stängas ordentligt för att ett tryck ska kunna byggas upp.
• Tillagning: tryckkokaren måste placeras på en värmekälla inställd på högsta möjliga värme. Den når sedan, inom några minuter, en temperatur på över 100 °C (110 °C till 120 °C beroende på typ av tryckkokare eller tryckregulatorventilens placering). Tryckregulatorventilen gör det möjligt för ånga att släppas ut: värmen ska sedan sänkas och tillagningstiden beräknas. Detta möjliggör energibesparingar på upp till 70 % jämfört med traditionell tillagning i vatten.
• Efter tillagning, dekompression: när tillagningstiden är slut måste värmekällan stängas av och all ånga måste släppas ut genom att öppna tryckregulatorventilen. Tryckkokaren kan nu öppnas. Du kan påskynda utsläppet av ånga från tryckkokaren genom att hålla den under rinnande kallt vatten.
Om ånga läcker ut runt locket ska du kontrollera följande:
• Att locket är ordentligt stängt och att tätningen är rätt placerad inuti locket.
• Är tätningen smutsig? Om den är det ska du rengöra den.
• Att packningen är i gott skick. - Glöm inte att byta ut den en gång om året.
• Går tätningen fortfarande att använda?
• Är åtdragningsmekanismen tillräckligt åtdragen på Authentique-modeller?
• Är höljet skadat eller buckligt?
• Är locket, säkerhetsventilen och tryckregulatorn rena?
• Kontrollera att kanten på tryckkokaren inte är skadad.
Tryckkokaren har flera system som garanterar 100 % säker användning.
• Säkert stängningssystem (beroende på modell): Tryckkokaren är utrustad med ett säkerhetssystem som förhindrar att trycket höjs om locket inte är ordentligt stängt. Om locket inte sitter ordentligt förhindrar säkerhetssystemet att låsindikatorstiftet åker upp och därmed att tryck bildas.
• Säkert öppningssystem (beroende på modell): Om tryckkokaren är trycksatt skjuts låsindikatorstiftet upp och förhindrar att tryckkokaren kan öppnas. För att stiftet ska kunna åka ner måste du släppa ut trycket och först då är det möjligt att öppna tryckkokaren. Kontrollera låsindikatorstiftets eller tryckindikatorns läge (beroende på modell). Det måste vara i det nedre läget för att öppnas.
• Säkerhet vid övertryck: om ångutloppet blockeras under matlagning aktiveras säkerhetssystemen som skyddar mot övertryck:
1) Första steget: säkerhetsventilen släpper ut trycket.
2) Andra steget: packningen gör att trycket släpps ut mellan locket och pannan.
3) Tredje steget (beroende på modell): låsindikatorstiftet åker upp över handtaget så att trycket släpps ut vertikalt. För att öppna tryckkokaren, efter att den svalnat helt, måste låsindikatorstiftet placeras i rätt läge.
Lämna in den till ett auktoriserat servicecenter för kontroll.
Tryckkokare som används på en spishäll når temperaturer på ca 118 °C när reglaget är inställt på kycklingsymbolen och ca 111 °C när reglaget är inställt på grönsakssymbolen.
Tryckkokare tillagar maten i 13 lb/psi - 0,9 bar för kött och 8 lb/psi - 0,55 bar för grönsaker
Bara utan locket, i synnerhet om du vill bryna maten först.
Tillagningen börjar när tryckregulatorventilen släpper ut ånga i jämn takt och avger ett regelbundet väsande ljud. När det sker ska du vrida ner värmen och beräkna tillagningstiden som anges i receptet.
Vänd locket upp och ned ovanpå behållaren. På så sätt håller korgen längre.
• Kontrollera att du har minst 250 ml vätska i behållaren.
• Kontrollera att packningen är korrekt placerad. Vissa modeller har ett stift på insidan av locket som passar in i hålet på packningen. Om stiftet inte placeras i hålet ordentligt påverkas trycket.
• Packningen kanske är smutsig, eller så har den missformats och måste bytas ut. Packningar ska bytas ut varje år.
• Kontrollera att regulatorventilen inte har blockerats med matrester.
• Kontrollera att kanten på behållaren är i gott skick och att behållaren inte har blivit skev.
• Regulatorventilen är inte korrekt placerad eller så står regulatorn inte på position 1 eller 2 (beroende på modell). Se bruksanvisningen för specifika instruktioner för varje modell.
• Värmen är för låg. Använd alltid hög värme för att få upp trycket i ångkokaren. När du har gjort det, och det kommer mycket ånga från ångkokaren, kan du sänka värmen för att skapa ett jämnt flöde av ånga och börja beräkna tiden för receptet. Alla recept kräver att värmekällan sänks när rätt tryck har byggts upp.
• Låsindikatorn har fastnat. Detta är ett låsindikatorstift, eller en tryckindikator (beroende på modell), som åker upp när trycket byggs upp inuti ångkokaren och åker ned när trycket frigörs. Om det inte åker upp kan det behöva rengöras. Se bruksanvisningen för specifika instruktion för just din modell.
• Kontrollera att locket sitter ordentligt.
Det används vid transport för att förhindra att packningen fastnar i locket. Det är ofarligt, men om du är orolig kan du tvätta bort det före användning.
Tryckkokaren är utformad för att hålla och för att kunna anpassas efter växande familjer.
Här följer rekommenderad kapacitet i liter:
• för 1 till 4 personer: 3 till 4,5 liter
• för 4 till 6 personer: 6 liter
• för 6 till 8 personer: 7,5 till 8 liter
• för 7 till 10 personer: 10 liter
Det beror på att tryckkokning går mycket snabbare än traditionell matlagning.
Tillagningstiderna måste därför följas noggrant för bra resultat.
Vissa modeller har specifika program för kött eller grönsaker, utformade för optimal tillagning.
Med tryckkokaren kan du koka (maten sänks ned i vatten med eller utan korgen) eller ånga (mat placeras i korgen ovanför vattenmarkeringen).
Den kan också användas för att sjuda eller sautera före tryckkokning, eller till och med för långkok med lock men utan tryckhöjning.
Nej, timern är endast utformad för ett syfte.
Den reglerar de två tillagningsstadierna, tryckkokning och försiktig kokning. Den måste därför sitta på avsedd plats på locket.
Ja. Om den används utan vätska går den sönder.
Se avsnittet ”Tillbehör” på webbplatsen för att enkelt hitta allt du behöver för din produkt.
Mer detaljerad information finns under avsnittet Garanti på webbplatsen.
Apparaten består av värdefulla material som kan återvinnas. Lämna in den till din lokala återvinningsstation.